Kijkje in de keuken

Duurzame inzetbaarheid - hoe pak je dat aan in ziekenhuizen?


Niet voor niets staat de zorg bekend als een van de branches met de hoogste kans op een burn-out: verschillende ontwikkelingen zorgen voor een hoge werkdruk. Denk bijvoorbeeld aan technische ontwikkelingen, maar ook aan de veranderende zorgvraag van patiënten. Kwaliteit moet alsmaar beter en ziekenhuizen staan continu in de schijnwerpers. Veel gemene delers dus voor ziekenhuizen in Nederland op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Toch zijn er ook onderling weer veel verschillen. Drie ziekenhuizen, te weten het St. Antonius Ziekenhuis, het Spaarne Gasthuis en Gelre Ziekenhuizen, vertellen hieronder over hun uitdagingen en bijbehorende aanpak.

Judith Winkel van het St. Antonius Ziekenhuis begon al in 2015 met het programma Sterk in je Werk. Het Spaarne Gasthuis heeft gedurende het afgelopen jaar een nieuwe zorgstrategie vastgesteld, zo vertelt Steven Burgmeijer. Zij staan op het punt om in samenhang met deze strategie een duurzaam inzetbaarheidsprogramma te lanceren richting de medewerkers. Bij Gelre Ziekenhuizen zijn Bert Roelofs en collega’s druk bezig met het vaststellen van een visie op hoe zij tegen medewerkers aankijken. Drie verschillende fases dus, met elk hun eigen vragen en oplossingen. Hoe begin je een goede aanpak en hoe houd je het ook vol na een aantal jaren?