In gesprek over werkplezier met...

Mirjam Sleijster
BEDRIJFSMAATSCHAPPELIJK WERKER

Werkplezier weet jij wat het is? En weet je wat je kunt doen als je het even kwijt bent? We spraken erover met Mirjam Sleijster, bedrijfsmaatschappelijk werker bij Opella. Voor haar is werkplezier enerzijds de vrijheid die ze heeft om haar agenda in te delen, maar ze krijgt vooral energie doordat ze medewerkers sterker ziet worden door haar inzichten en ondersteuning bij het zetten van stappen. In dit interview deelt ze met ons haar kijk op werkplezier en de nodige tips en tricks.

Vertel eens, wie ben je en wat doe je bij Opella?

“Ik ben bedrijfsmaatschappelijk werker. Dat betekent dat ik mij bezighoud met de psychosociale kant van het verhaal. Naast dat je op de juiste plek moet zitten binnen een organisatie en je je vakkennis op peil wilt houden, neem je ook jezelf mee als persoon. En soms loop je tegen dingen aan in je eigen persoonlijkheid of dingen uit het privé wat dan toch een beetje gaat doorwerken op het werk. Maar het kan ook zijn dat er dingen spelen op het werk waar je zelf niet goed uitkomt.”

Stel dat iemand contact met jou heeft opgenomen, wat kan diegene dan verwachten?

“Medewerkers kunnen verwachten dat ze hun verhaal kwijt kunnen. Ik hoor terug dat ik rustig ben en zonder oordeel luister. Vervolgens help ik ze bij het ordenen en geef ik overzicht van wat er aan de hand is, wat de oorzaak is, wat het gevolg is en wat hun invloedmogelijkheden zijn. Zo zijn we dan samen aan het ontdekken wat de medewerker nodig heeft en wie of wat daarbij kan helpen. En soms is het ook gewoon een stukje erkenning geven voor dingen die je overkomen of die je moet leren accepteren, dat het leven soms ook heel lastig of moeilijk is.”

"Wat je
aandacht geeft,
groeit! "

Wat is volgens jou werkplezier?

“Werkplezier heeft sowieso te maken met bewust je werk doen. Dus niet op de automatische piloot, maar doorhebben van: ‘Hé, hier geniet ik van, hier krijg ik energie van en dit kost mij juist meer energie.’ Waar ligt dat dan aan? En hoe kun je daar dan weer verbetering in aanbrengen? Het is dus niet een soort status die je eenmaal bereikt en dat je daar altijd blijft, want het gaat altijd met ups en downs. Maar er zijn wel een aantal aspecten die uit onderzoek naar voren komen als belangrijke aspecten voor werkgeluk.” Mirjam schreef hier het e-book ‘WerkGelukkiger, in 5 stappen naar meer werkgeluk’ over. Deze kun je gratis downloaden op haar site. Ze behandelt daarin vijf aspecten die van invloed zijn op je werkplezier: de bijdrage die je levert, de motivatie op korte termijn, de cultuur, toewijding en het zelfvertrouwen. “Al die aspecten werken op elkaar in. Als je bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen hebt, dan kan je ook minder bijdragen of als je je binnen een cultuur niet zo thuis voelt en je hebt niet zo’n fijne band met je collega’s dan zal je misschien ook minder gemotiveerd zijn.”

In het begin van het gesprek haalde je aan dat het belangrijk is om hier bewust mee bezig te zijn. Heb je tips voor medewerkers hoe ze dat kunnen doen?

“Het is sowieso iets waar je het onderling met elkaar over kunt hebben. Bijvoorbeeld in een teamvergadering. Deel met elkaar de mooie momenten die je hebt meegemaakt, want vaak gaat het vooral over wat er misgaat en wat je lastig vindt. Dat is natuurlijk ook belangrijk, maar we zijn heel snel geneigd om vooral te kijken naar de negatieve kanten. Help elkaar om je bewust te richten op wat er wel goed gaat. Want: wat je aandacht geeft, groeit! Reflecteer dus ook op de positieve dingen.” Tip: deel met je team geluksmomenten met behulp van deze kaarten! Je kunt ze via MijnOpella downloaden en digitaal invullen, maar je leidinggevende heeft ook geprinte kaarten.

Waar kunnen medewerkers bij jou terecht als het gaat om werkplezier?

“Als ze merken dat er een kink in de kabel komt op één van de aspecten die ik eerder benoemde. Denk bijvoorbeeld aan situaties dat je je werk niet los kunt laten. Sommige medewerkers voelen zich heel erg verantwoordelijk en zijn thuis aan het piekeren over werk. Dat is iets dat heel erg op je werkplezier kan drukken. Werk gaat dan voelen als een zware taak. Een ander voorbeeld kan zijn dat je misschien te weinig steun ervaart vanuit collega’s, dus dat je het gevoel hebt dat je niet een stapje terug kunt nemen, terwijl je wel die behoefte hebt, omdat je eigenlijk te vol loopt. Misschien wil je in zo’n situatie wat assertiever zijn? Of als je moeite hebt met de balans tussen werk en privé, omdat je thuis mantelzorger bent of doordat het minder gaat met je gezondheid. Het kan dus heel veel zijn. Zo is de werkdruk soms best wel hoog als er zieken zijn in het team of tekorten. Dan is het aan de ene kant werkplezier om er met elkaar de schouders onder te zetten en te merken dat je het met elkaar kunt fiksen. Maar aan de andere kant kan het er ook voor zorgen dat je daar zelf je persoonlijke grens in bereikt en dat er misschien een gat valt waar je je schuldig over voelt. Het is dan wel belangrijk om steun te zoeken en echt goed voor jezelf te zorgen. Want niemand heeft er uiteindelijk iets aan als je blijft door bikkelen en uiteindelijk helemaal omvalt. En veel medewerkers in de zorg vinden het lastig om hun stresssignalen te herkennen. Ze zijn zo bezig om voor anderen te zorgen. Ik help medewerkers dan door een stukje inzicht te geven in wat er bij henzelf gebeurt. Hoe gaat het eigenlijk met mij? Wat heb ik nodig? Over dit onderwerp heb ik ook een e-book geschreven waarmee medewerkers zelfstandig aan de slag kunnen.” Wil je aan de slag met het boek ‘Stressthermometer’? Mail Mirjam (msleijster@opella.nl) om een exemplaar te ontvangen!

De stressthermometer

Wil je een afspraak maken met Mirjam? Dat kan!

Je kunt haar zelf mailen of bellen (msleijster@opella.nl of 06-20980602). Vervolgens plannen jullie samen een afspraak in. Vaak is dat binnen één of twee weken. Je krijgt dan eerst een vrijblijvend eerste gesprek, maar in de praktijk blijkt dat er meestal wel vervolgafspraken komen. Je leidinggevenden hoeft er niet van af te weten. Alles wat je met Mirjam bespreekt blijft tussen jullie en er wordt ook geen inhoudelijke terugkoppeling over gedaan zonder jouw toestemming.