Het werkplezier van...

Tamara Wunnink
Activiteitenbegleidster en behandelaar
Shantala Speciale Zorg

Wat betekent werkplezier voor jou?

"Dat ik met plezier naar mijn werk ga of als ik eenmaal op werk ben en aan de gang ben, dat ik dan met plezier mijn werk doe zonder zuchtend en steunend naar de klok te kijken en te denken “hoe lang moet ik nog…?” Op woensdag is mijn laatste werkdag van de week en dan behandel ik altijd acht mensen op een middag. Bij de laatste doe ik het nog steeds met net zoveel plezier, energie en passie als bij de eerste. Ik merk dat ik momenteel ook goed in mijn vel zit en ook mijn privésituatie stabiel en fijn is. Dat is in het verleden wel anders geweest en ik merk dat dat dan veel energie kost tijdens mijn werk. Het is dan toch lastig om die gedachtes helemaal uit te schakelen en werk en privé echt gescheiden te houden. Daarnaast zit je dan sowieso lager in je energie. Nu voel ik mij sterk, fysiek en mentaal."

Sta jij weleens stil bij je werkplezier en hoe doe je dat?

“Ja, als ik over mijn werk vertel aan anderen, als ik aan het werk ben bij een cliënt en hierbij een mooi resultaat boek of als ik iets op MijnOpella lees over werkplezier. Dan bedenk ik dat ik een hele mooie baan heb en dat ik daar veel voldoening uit haal. Daarnaast voel ik me ook heel vrij om mijn vrije dagen in te delen zoals ik wil. Ik werk wel samen met één collega, maar wij vervangen elkaar niet. Ik moet dus zelf in de gaten houden dat ik mijn cliënten vaak genoeg behandel en dat ik bijvoorbeeld niet al mijn vrije dagen op dezelfde dag plan om te voorkomen dat sommige cliënten niet elke keer de behandeling missen.”

Wat doe jij om je werkplezier te behouden?

"Ik let goed op dat ik mijzelf niet voorbijloop of te veel op mijn hals haal. Ik ben geneigd om vaak ‘ja’ te zeggen, omdat ik zoveel dingen leuk vind en graag aan alles wil meedoen. Op mijn werk heb ik op zich weinig neventaken, alhoewel… we hebben nu weer een hoop dingen en ontwikkelingen op de planning staan. Ik werk 20 uur per week en door het vertrek van een collega zat ik helemaal vol qua aantal cliënten. Mijn volledige werktijd was ingepland met cliënten en de reistijd als ik naar een andere locatie moest rijden. Hierdoor liep ik wel vast. Ik werkte geregeld een uurtje over, merkte dat het wel wat stress gaf en dat het irritaties gaf in mijn thuissituatie. Ik heb dit besproken met mijn leidinggevende en samen afgesproken dat ik minder cliënten ging behandelen. Hierdoor houd ik tijd over voor ander werk, zoals computerwerk/mail, MijnOpella en dergelijke. Ik had dit redelijk snel voor elkaar en gaf weer wat ruimte waardoor mijn werkplezier weer terugkwam. Verder sport ik in mijn privétijd graag, waardoor ik mij fysiek en mentaal zo sterk voel. Ik denk dat deze sport mij zeker geholpen heeft om sterker te worden.”