Talent benutten

Wat is talent en waarom zou je talent benutten?


Wat is talent?

Iedereen wordt geboren met talent. Een talent wordt zichtbaar in activiteiten die moeiteloos gaan én die voldoening opleveren als je ze doet. Talent zit in eenvoudige dagelijkse activiteiten.

Het is voor heel veel mensen ontzettend moeilijk om het eigen talent te benoemen. Vaak ervaren mensen hun eigen talent als zo 'gewoon' dat het niet als bijzonder gezien wordt.

Of ze denken dat iedereen dat talent wel heeft.


Talent en 'flow'

Doen waar je goed in bent, doet iets met je tijdsbeleving. Je komt tijdelijk in een 'flow': de tijd vliegt, je bent volledig geconcentreerd en je bent gericht op een zo goed mogelijk resultaat. Daarnaast heb je geen afleidende of storende gedachten die opkomen. Flow ontstaat als de uitdaging in evenwicht is met je talent. Wanneer de uitdaging te laag of te groot is ervaar je geen flow. Activiteiten waarvan je in een flow raakt, zorgen voor veel voldoening en energie. En tegelijkertijd vraagt het ook een inspanning en zul je soms een kleine drempel ervaren om te beginnen.

Talent herkennen

Het volgende lijstje met kenmerken kan je helpen om bij jezelf of een medewerker vast te stellen of iets een talent is:

 • je kijkt ernaar uit;
 • je haalt er voldoening uit;
 • het gaat vanzelf;
 • je verliest de tijd uit het oog;
 • tijdens de activiteit voel je geen vermoeidheid;
 • van jezelf vind je het niet bijzonder dat je het goed kan, het gaat vanzelf.


Waarom talent benutten?

 • Burn-out preventie: doen waar je goed in bent levert energie op en je voelt je bevlogen. Het benutten van talent is daardoor een goede preventie tegen burn-out.
  Vooral wanneer je gesprekken voert met medewerkers over hun talent, over datgene wat energie geeft en kost in het werk en over wat ze nodig hebben om zich goed te
  voelen.
 • Zelfsturende, competente en verbonden medewerkers: wanneer je talent benut vervul je deze drie menselijke basisbehoeften.
 • Veerkracht: als je weet waar je goed in bent kun je hier steeds meer naar gaan handelen. Als je daarbij regelmatig successen ervaart en je je gezien, erkend én gewaardeerd voelt door je omgeving, dan zul je veerkrachtiger en weerbaarder zijn.
  Daardoor kun je ook streven naar beter resultaat.

Aan de slag met wat je niet goed kunt

Verbeteren waar je echt niet goed in bent kost veel moeite en energie. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat een medewerker de verantwoordelijkheid heeft over een taak waar hij/zij weinig talent voor heeft. Wil een medewerker onderzoeken waar hij/zij echt niet goed in is en hiermee aan de slag? Dan kunnen de volgende stappen de medewerker daarbij helpen:


1. Wat is het gedrag waarvan anderen vinden dat jij het echt moet veranderen?

2. Wat is het resultaat of het effect van het feit dat jij er niet goed in bent en wie heeft daar last van?

3. Wat zijn alternatieve oplossingen die je kunt bedenken? Door gebruik te maken van je talent of door anderen om hulp te vragen.

4. Probeer de oplossingen uit.

5. Vraag de betrokkenen naar de effecten van je oplossingen en check of hiermee voldaan is aan de feedback.


Om hulp vragen is voor veel mensen 'not done', omdat ze bang zijn om daardoor incompetent over te komen. Vandaar dat ze er steeds voor kiezen om geen hulp te vragen en het zelf op te lossen. Door deze strategie te herhalen, lopen ze het risico dat hun angst waar wordt: ze worden door hun omgeving als incompetent gezien. Het kan dan helpen om te focussen op de wens om iets goed te kunnen, in plaats van te focussen op de angst om te falen. Wijs medewerkers die vaker om hulp zouden moeten vragen hierop. Benoem dat vragen om hulp en ondersteuning goed is en juist een teken van competentie en betrokkenheid is!


Aan de slag met talent

Doen waar je goed in bent en dit nog verder ontwikkelen geeft energie en levert de beste resultaten op.

Bekijk de volgende pagina voor handvatten om met talenten van medewerkers aan de slag te gaan.

Bovenstaande informatie is afkomstig uit het boek 'Mijn baas kiest voor mijn talent' van Luc Dewulf (2016).

Een aanrader wanneer je meer wilt weten over talentontwikkeling van medewerkers!